Rekonstrukce tramvajové trati v Litvínově, bydlení v Žižkovce a parkování u Koldumu

V pondělí 31. ledna 2022 se sešlo Zastupitelstvo města Litvínov na pracovním jednání. Na programu byla tři velké strategické záměry města.

Prvním je modernizace tramvajové trati v Litvínově  po celé délce cca 2,5 km. Odhadovaná cena činí cca 700 milionů Kč bez DPH. 80 % finančních prostředků bychom měli získat z dotačních programů EU. V letech 2022 – 2023 by měla probíhat projektová příprava, v následujících dvou letech pak samotná realizace, která by v ideálním případě skončila v roce 2025. Cílem je modernizace a optimalizace tramvajové trati, zastávek, snížení hluku, rozšíření chodníků v některých místech, přeložka trati v Žižkově ulici mimo silnici a také vybudování kruhového objezdu v neuralgické křižovatce u Masarykova náměstí (u kostela).

Druhým projektem je studie vybudování parkoviště u Koldumu. Cílem je komplexní řešení parkování v této lokalitě a optimalizace dopravní obsluhy. Součástí je nové parkoviště, které by mělo vzniknout na druhé straně silnice PKH. Náklady činí cca 50 mil. Kč a nyní by měla probíhat příprava, se stavbou by se mělo začít v roce 2023.

Třetím pak byla studie využití území ulice Žižkova pro bydlení. Cílem je, aby zajímavá lokalita v centru města byla přeměněna ze současného neutěšeného vzhledu na atraktivním místo pro bydlení. Takový vývoj předpokládá nejprve vysídlení některých podniků a následně přeměnu území. První etapa by mohla trvat do roku 2025, další část by pak byla odvislá od rychlosti vybudování infrastruktury. Náklady by se pohybovaly ve stovkách milionů korun, ovšem byly by vyváženy příjmy z prodeje domů. Bydlení v podobě rodinných domů by bylo vybudováno na jedné straně ulice, a to na té, ve které se nachází areály Správy a údržby silnic a Technických služeb města Litvínov.

 

 

1. 2. 2022